Prawdziwe "piernikowe szaleństwo" odbyło się w czwartek 13 listopada w pracowni gastronomicznej w Alejkach.

Naszymi gośćmi, były dzieci z Placówki Opiekuńczo - Wychowawczej "Atria" z Sochaczewa. Dzieci pod czujnym okiem uczennic z trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz trzeciej klasy technikum hotelarstwa wraz z nauczycielem p. Katarzyną Strzałkowską-Bonat piekli bożonarodzeniowe słodkości.

Dzieci z zapałem i radością zabrały się do wałkowania i wycinania różnych kształtów z ciasta piernikowego. Powstały m.in: choinki, gwiazdki, serduszka, dzwoneczki i domki. Po upieczeniu dzieci dekorowały pierniczki lukrem królewski.

Wypieki okazały się prawdziwymi działami sztuki. Pieczenie pierniczków sprawiło dzieciom wiele radości a jednocześnie w sposób miły i praktyczny utrwaliło tradycję Świąt Bożego Narodzenia.